Allt fler väljer takduschar, vad ska man tänka på?

Allt fler väljer takdusch när de ska renovera eller förnya sitt badrum.
Det är lyxigt med en stor härlig takdusch och det ger en mäktig upplevelse att kunna ställa sig i duschen och låta sig svepas in av vattenflödet. Vi rekommenderar varmt att köpa en takdusch, det går inte att beskriva i ord vilken härlig duschupplevelse man får.

Precis som alla andra produktkategorier när det gäller badrum så finns det en hel del att välja på när det gäller takduschar. Takduschar känns otroligt lyxigt, men faktum är att takduschar faktiskt finns i alla prisklasser. Det är inte så krångligt att sätta in en takdusch. En takdusch tar dessutom inte större plats än den vanliga duschstången och handaget, vilket gör att man på ett enkelt sätt kan förnya badrummet. Takduscharna har också olika funktioner och utseende, så det är inte särskilt svårt att hitta en takdusch som man trivs med. I våra butiker finns ett brett utbud, allt från det lite enklare till det mer exklusiva.

När man väljer takdusch så handlar det mycket om att gå på känsla, se vilken man tycker känns bäst och motsvarar ens behov och utseende bäst. Det som man framförallt bör tänka på när man ska köpa en takdusch är kanske följande fyra faktorer:

Taksilen
Varför många installerar en takdusch är för att det ska bli en extra häftig upplevelse för att vattnet kommer från en stor och bred taksil som sitter högt uppe. Det lönar sig garanterat att köpa en riktigt stor taksil. Minst 200 millimeter i diameter bör den vara. Då är det både bekvämt och skönt och man blir snabbt blöt. Glöm dock bara inte bort att stora taksilar ger mycket efterdropp. Då kan det vara en smart sak att ha en ledad taksil eftersom man då kan tömma silen genom att vippa på den. När det gäller taksilen så är det också viktigt att tänka på hur långt ut från duschstången som taksilen sitter. Sitter taksilen för nära så kan det vara trångt till termostaten och det kan bli problematiskt ifall man vill placera sig direkt under silen.

Takhöjden
När du funderar på vilken taksil du ska välja så är det också viktigt att ta hänsyn till takhöjden i din villa eller lägenhet. Takhöjden kan ju sätta begränsningar för takduschen, åt båda hållen. Ett tips är att se till att den takdusch som du köper har en duschstång som man kan ändra höjden på, på så sätt får du större flexibilitet.

Materialet
Materialet är viktigt för såväl känsla som hållbarhet. En tumregel är att man ska välja metall när det gäller taksil och duschslang, men plast när det gäller handdusch. Anledningen till detta är att metall är både lyxigare och mer hållbart, men om man har en handdusch i metall och ett klinkersgolv kan man råka spräcka en platta bara genom att tappa handduschen. Har man inte klinkers som golv så behöver man förstås inte oroa sig för det.

Funktioner och tillval
Det finns den del extra funktioner och tillval man kan göra när man köper takdusch. Exempelvis kan den vara med eller utan handdusch, ha justerbar stråle, vara snålspolande, ha olika massagestrålar och liknande. Tänk igenom vilka funktioner just du behöver och vill ha. Till sist – innan du köper din takdusch är det viktigt att kontrollera avståndet mellan inkommande vatten. Det finns två olika standarder, 150 millimeter och 160 millimeter centrumavstånd (CC).

Klicka här för att se ett urval av olika takduschar

Källa: Badrumsgruppen