Våtrumsbehörighet
Vi har våtrumsbehörighet
Behörighet
Vi har genomgått utbildning i byggkeramikrådets branschregler, BBV, och har därmed våtrumsbehörighet enligt reglerna.
Plattsättare som utför tätskiktsarbete skall kunna visa en behörighetslegitimation. Företagen är även medlemmar i PER, Plattsättnings Entreprenörers Riksförening. Företaget utfärdar efter avslutat tätskiktsarbete ett kvalitetsdokument, bilaga A till BBV.
Auktoriseringen innebär att PER-företagen genomgått en särskild utbildning omfattande ekonomi, juridik, teknik, kvalitet och miljö. De har också en dokumenterad lång erfarenhet av stora och kvalificerade plattsättningsentreprenader.
Mer information finns på www.bkr.se
Frågor och svar
Vad innebär det att ett företag är behörigt?Vid avtal mellan entreprenör och enskild konsument är det alltid konsumenttjänstlagen och Allmänna bestämmelser-hantverksformuläret som gäller.
Torra utrymmen:
För att säkerställa att angränsande plattor inte blir skadade bör man kratsa ur fogen runt plattan innan den mejslas bort. Använd skyddsglasögon.
Våta utrymmen:
Här måste man även säkerställa att ett nytt tätskikt blir korrekt applicerat om det följer med den bortmejslade plattan samt att det nya får ett överlapp mot det befintliga tätskiktet i enlighet med tätskiktstillverkarens anvisningar.
Detta är en komplicerad operation som inte alltid går att utföra. Det finns dock inget generellt förbud mot bryta och reparera ett tätskikt.
Vi hänvisar till texten i den röda ruta på sid 3 i Branschreglerna BBV.
I våtutrymmen måste man säkerställa att det bakomliggande konstruktionen kan bära den dubbla vikten keramik.
Branschreglerna beskriver inte en konstruktion med dubbla lager keramik. Man kan följdaktligen inte hävda att man följt reglerna Däremot kan fortfarande branschreglernas funktionskrav vara uppfyllda. (Att det är tätt).
Viktigt: om denna metod används för att rätta till ett bakfall så är inte problemet löst i grunden. I branschreglerna framgår under punkt 5.1.1 att golvlutning mot avlopp skall finnas såväl i underlag för tätskikt som i ytskiktet.
Därför skall alltid brunnar äldre än från 1990 bytas vid renovering. Liksom givetvis alla brunnar som är defekta på något sätt.