Studiebesök på Pavigrés Grupo

Förra veckan var Herrlin Plattsättning på studiebesök på fabriken Pavigrés Grupo nere i Portugal. Syftet var att få mer kännedom om deras utbud av produkter och hur det tillverkas.

Dagens teknik gör det möjligt att tillverka klinkers med väldigt naturtroget mönster, inte bara att se ut som exempelvis trä utan även ådringar i plattans textur. Detta gör att det blir en hundraprocentig känsla i plattorna. Att använda naturtrogen kalksten/granit/marmor gör att man spar på naturen genom att bevara bergen.

Granitkeramiken som tillverkas idag är frostsäkra och kan läggas utomhus att ta skada. En annan fördel är att när golvvärme användes, så får man en bättre värmespridning i materialet. För den som vill ta sina fantasier till en annan nivå, så kan man få alla keramiska plattor med eget motiv.

Under besöket fick vi även se en magnifik vinkällare som var insprängd tre våningar under staden Navadia.


Vad är klinker?
Klinkerplattor har tätsintrat gods med låg vattenabsorption.
De tillverkas genom torrpressning eller strängpressning (extrudering). Torrpressning av klinkerplattor går till i princip på samma sätt som för kakel, med skillnaden att presstrycket kan vara högre och vattenhalten i lerpulvret lägre.

Ordet klinker kommer från tyskans ”klingen” och innebär att det relativt täta godset ger plattorna en viss klang om man slår på dem. Klinkerplattor bränns vid en i detta sammanhang hög temperatur, 1200-1400°C, och förekommer både oglaserade och glaserade.
De har högre mekanisk och kemisk resistens än kakelplattor och finns i frostbeständiga kvaliteter.

Skillnad mellan kakel och klinkerplattor
Den huvudsakliga skillnaden mellan kakel och klinkerplattor är att klinker med sitt tätare gods har bättre hållfasthetsegenskaper och större beständighet mot olika påverkningar såsom avnötning, frost, kemikalier etc.